Contabilitate
Expertiza Contabila Consultanta Fiscala Initiere Contabilitate Prelucrare baze de date Declaratii Fiscale
Infiintari firme
Initiere Contabilitate
  • Servicii contabilitate
  • Servicii de salarizare
  • Avantajele colaborarii
  • Tarife contabilitate
Initiere Contabilitate
Contabilitatea este stiinta si arta stapânirii afacerilor, în care scop se ocupa cu masurarea, evaluarea, cunoasterea, gestiunea si controlul activelor, datoriilor si capitalurilor proprii, precum si a rezultatelor obtinute din activitatea persoanelor fizice si juridice, iar pentru aceasta trebuie sa asigure înregistrarea cronologica si sistematica, prelucrarea, publicarea si pastrarea informatiilor cu privire la pozitia financiara, performanta financiara si fluxurile de trezorerie, atât pentru cerintele interne ale acestora, cât si în relatiile cu investitorii prezenti si potentiali, creditorii financiari si comerciali, clientii, institutiile publice si alti utilizatori .

Contabilitatea s-a nascut odata cu economia de subsistenta a comunei primitive, desenele din pesterile rupestre nefiind altceva decât forme incipiente ale "socotelilor": câte animale au fost vânate si cate din ele mâncate, câte piei s-au jupuit si câte haine au rezultat,cine le-a vanat si cine le-a mancat, etc. Împreuna cu economia în dezvoltare s-a perfectionat si "arta tinerii socotelilor", punctul de cotitura reprezentându-l modelul matematic elaborat de Luca Paciolo di Borgia acum mai bine de 500 de ani, dupa care contabilitatea a devenit de neînlocuit, fara alternative, deopotriva o stiinta si o arta în urmarirea existentei si miscarii capitalurilor si utilitatilor, a stabilirii rezultatelor activitatii si plasarii lor, si totul de maniera ca afacerile sa beneficieze permanent de suportul banesc necesar. Importanta contabilitatii in economia moderna este evidenta.

Asa se face ca organisme tot mai simandicoase si reglementari ale acestora pe masura, se ocupa de organizarea si functionarea contabilitatii intr-un proces de permanenta perfectionare. Legislatia romaneasca este compatibila cu reglementarile europene, sarcinile si obiectivele fiind foarte mari, poate mai putin realizarile efective din practica economica, dar asta este treaba fiecarei persoane juridice.

Trebuie inteles odata de toata lumea ca organizarea contabila si asigurarea functionarii ei corespunzator pretentiilor europene este totusi atributul fiecarei entitati detinatoare si administrator de patrimoniu,initiatoare si decizionara de acte comerciale, economice si banesti.

Contabilitatea nu trebuie confundata sau redusa la intocmirea si clasarea de documente sau alte inscrisuri, ci conturarea si respectarea unor principii si politici care sa asigure conducerea financiara a companiilor,societatilor si institutiilor intr-o maniera care sa corespunda exigentelor actuale: integrarea europeana, libera circulatie a bunurilor si a banilor, transparenta in utilizarea resurselor si a fondurilor comunitare, intarirea capacitatii de rezilienta financiara intr-o economie concurentiala si plina de obstacole. Contabilitatea nu are hotare.

Limitele ei teoretice, stiintifice si practice sunt fara sfârsit atât în ceea ce priveste cuprinderea fenomenelor economice cât si al modului în care ele sunt sistematizate, prelucrate si prezentate, astfel ca despre ea niciodata nu poti sa pretinzi ca stii totul..